Starta transportföretag

lastbil

Efter att ha arbetat ett tag som chaufför inom transportsektorn så är det inte ovanligt att man både har samlat på sig en hel del pengar och dessutom börjar fundera på om man skulle kunna klara av hela den här företagsbiten själv.

Att driva eget är både roligt och utmanande men kräver en hel del mer arbete än vad som krävdes som anställd. Som anställd så behövde man först och främst bara se till att man har den utbildning och de tillstånd man som chaufför måste inneha. Men även företag behöver olika tillstånd för att få arbeta med transport och som ägare och VD är det ditt ansvar att se till att de finns.

Starta företaget

Innan man kan ansöka om tillstånd till företaget så krävs det självklart att man har ett företag. För att göra detta så krävs det att man fyller i diverse blanketter och skickar dessa till skatteverket. Att vänta på att byråkratin skall göra sin del kan i detta stadiet vara lite irriterande och många väljer därför att köpa ett så kallat lagerbolag. Fördelen med denna lösning är att man inom bara några timmar får ett företag man kan börja jobba med. Även här så krävs det självklart lite pappers som skickas till bolagsverket men under tiden man väntar på detta kan man redan börja göra affärer med sitt företag.

Utbildning

Att starta företag är inte superenkelt, oavsett vilken väg man väljer. Med hjälp av rätt utbildningar så kan man dock få en bra start och komma en bra bit närmare målet. Riksorganisationen Sveriges Åkeriföretag erbjuder en utbildning designad för nya entreprenörer inom transportsektorn. Utbildningen heter Eget på väg och är förenklat en starta eget kurs med stark branschinriktning.